Uit je comfortzone stappen; waarom zou je?
De comfortzone: een metaforische plek waarvan wordt gedacht dat je er niet te lang moet blijven rondhangen. Maar waarom niet? Wat definieert deze plek nou precies? Het lijkt haast cliché te zijn geworden om te praten over ‘uit je comfortzone stappen’, maar daarnaast is de daadwerkelijk stap zetten vaak nog een veel lastiger verhaal.
Wat is de comfortzone?
In een TEDtalk maakte voormalig zakenman Bill Ekstrom de vissenkom vergelijking. Een goudvis in een kom leeft een veilig leven. Het kent zijn omgeving en zijn leven is voorspelbaar. Op het moment dat hij zou worden vrijgelaten in open zee, dan pas zou hij beseffen wat er al die tijd nog meer mogelijk was. Maar deze nieuwe wereld gaat gepaard met onzekerheid. Hij zou zomaar eens kunnen worden opgegeten door een haai. Maar weegt deze angst op tegen alle ruimte en nieuwe avonturen die de zee te bieden heeft?
Nu zijn wij geen goudvissen, maar we zitten soms wel gevangen in die kom. De vissenkom is de comfortzone. Het is de baan die brood op de plank brengt, de routine die ons leven ordent en de mensen om ons heen die we door en door kennen. Het is veilig en voorspelbaar maar het daagt je op geen enkele manier uit. Vanuit deze kom vragen we ons soms af: is dit dan alles? We dromen over de open zee en nieuwe mogelijkheden. Maar dan komen de ‘wat als’-vragen. Wat als ik m’n baan zou opzeggen? Wat als mensen me dan zullen oordelen? Wat als het niet lukt? Nog voordat je de kom bent uitgestapt, voel je je al oncomfortabel, dus misschien is het dan toch maar beter om lekker te blijven zwemmen in je kleine maar veilige kom.
Hoe kun je uit je comfortzone stappen?
Je vertrouwde leven en routine veranderen, is doodeng. Toch moet je om te kunnen groeien jezelf uitdagen en juist wel die sprong in de diepe zee wagen. Hieronder een aantal tips om je op weg te helpen.
1. Probeer te definiëren welke zee je wilt verkennen
De comfortzone is nu besproken, maar hoe zit het met die grote zee, het onbekende, het enorme gebied buiten je comfortzone? Maak een overzicht voor jezelf: wat lijkt je geweldig om te doen en op welke manier zou je deze droom kunnen verwezenlijken? Maar wat houdt je tegen/wat is je angst? En waarom? En wat is nou het ergste wat er kan gebeuren bij het hele ‘uit je comfortzone stappen’? Probeer te relativeren, want zoals je weet: life is short.
2. Maak kleine stapjes
Het is een optie om meteen drastische veranderingen door te voeren, zoals een ticket boeken en naar de andere kant van de wereld te vliegen. Maar je kan het ook rustiger aanpakken. Het is een optie om juist in je alledaagse leven eens te proeven van de ‘discomfortzone’. Als je bijvoorbeeld bang bent om je alleen te voelen tijdens een soloreis, kijk dan eerst eens hoe dat je afgaat in je huidige leventje. Maak eens vaker een praatje met een onbekende, probeer nieuwe activiteiten uit waarbij je niemand kent, ga eens alleen lunchen of laat jezelf meer zien in een Facebook community.
3. Blijf gemotiveerd: de beste dingen in het leven komen van discomfort
Tijdens deze kleine stapjes zal je je ongetwijfeld ongemakkelijk voelen. Maar naarmate je vaker uit je comfortzone blijft treden, zal je merken dat niets zo goed voelt als het overwinnen van je angst. Probeer deze overwinningen op peil te houden en ze zoveel mogelijk toe te passen op je leven. Die kleine momenten van angst en discomfort wegen niet op tegen het euforische gevoel na afloop. Blijf nieuwe ervaringen opdoen en jezelf uitdagen, op kleine of grote schaal, en de motivatie zal vanzelf blijven komen.
4. Houd dit in je achterhoofd: de comfortzone is niet alleen maar slecht
Het is niet erg om af en toe terug te keren naar je comfortzone. Het is namelijk ook een fijne plek waar je even tot rust kan komen. Of nog beter: maak het je doel om je comfortzone steeds groter te maken. Als digital nomad maak je onbekende plekken je nieuwe thuis en worden vreemdelingen je dierbaarste vrienden. Toch komt er vaak weer een tijd dat je verder gaat en je deze nieuw gecreëerde comfortzone achter je laat. Maar je bent een nieuw thuis rijker waar je altijd naar kan terugkeren. Een veilige vissenkom voor als de stroom van de open zee soms iets te zwaar wordt.
Geschreven door: Noah Vink
Hi!
Ik ben Grysilde, het gezicht achter Dutch Digital Nomad en een reiziger in hart en nieren. Ik wil vrouwen inspireren om hun dromen na te jagen en te doen wat ze leuk vinden. Om niet te blijven hangen in het standaard 9 tot 5 leventje, maar een leven te leiden waar hun hart van in de fik vliegt. Ik stoom ze klaar om de stap te maken naar het online ondernemerschap, zodat ze de vrijheid krijgen om te werken waar en wanneer ze willen.